perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

31 júl 2007

Aktuálny záväzok

Na svete existuje len dvanásť reklám

Na svete vraj existuje len dvanásť druhov reklám ktoré skutočne fungujú. Ak ich budete poznať, tak sa nenachytáte. Tu sú:
1. Demo. Pozrite, ako vyčistí túto škvrnu!
2. Ukáž problém, ktorí majú ľudia bez tvojho výrobku.
3. Ukáž metaforu problému. Pozrite tieto obrovské škaredé mikróby pobehujúce po záchode!
4. Porovnanie produktu s konkurenčným, prípadne "bežným".
5. Príbeh. Išli sme autom a havarovali, ale airbag nás zachránil:

Alebo: dcéra chcela ísť na ples a poliala sa džúsom, ale Persil to vyriešil.
6. Výhoda nášho výrobku spustí príbeh. Nastriekam sa sprejom a ženy ma znásilnia vo výťahu. Krásny príklad:

7. Porozprávaj mi o tom pred tabuľou (resp. môj skutočný príbeh).
8. Použi celebritu.
9. Použi analógiu a symbolickú grafiku. Nasypem kávu do gejzíru a on vybuchne.
10. Asociácia s hrdinom. Michael Jordan nosí Nike tak si ich musím kúpiť aj ja a tiež zo mňa bude taký černoch frajer.
11. Zdôrazni jednu vec, ktorou je produkt výnimočný - "nemecká kvalita".
12. Paródia na iný formát.
Ukážky všetkých formátov v pôvodnom článku.

30 júl 2007

Dve muchy jednou ranou

Dnes som našiel v agentúrach túto skvelú fotku:

Pierre Andre Mansour Dalmeida, 17, poses for a portrait in his home while wearing a T-shirt handed out by an internet company with the double message of protecting against computer viruses and HIV/AIDS in Senegal's capital Dakar June 22, 2007. Senegal, which is more than 90 per cent Muslim, has a relatively low rate of HIV compared to other African countries ravaged by the disease. REUTERS/ Finbarr O'Reilly (SENEGAL)

Keď bude e-mailov priveľa na to, aby sme ich zvládali, čím ich nahradíme?

Zaujímavý text v Independente o tom, ako zefektívniť prácu používaním Wiki či Google docs namiesto e-mailu.
Plus sedem základných pravidiel e-mailov, z ktorých odporúčam najmä:
* Don't e-mail when you aren't clear about what you want or what you're trying say. You will only generate more messages when the recipient asks what you meant.
* Don't e-mail when you have nothing to add. Extraneous niceties only increase information overload.
* Don't e-mail when the exchange is over. Enough is enough."

Najšibnutejší slovenskí blogeri, časť II.

1. Založím si blog, ale nenapadne ma, že by som si mal zapamätať svoje heslo
2. Vyžiadam si heslo od správcu.
3. Po pár mesiacoch znova zabudnem heslo a znova si ho vyžiadam od správcu, "nakolko som tam dlho nebol".
4. Keď správca nezareaguje okamžite, urgujem ho.
5. Keď heslo správca znova pošle, bachmem na môj nový blog obvinenie správcov servera, že ma cenzurujú, upozornenie že si "hľadám iný blog" pošlem im mail: "Na jednej strane piste o cenzure v stv a na druhej mi umyselne zabranujte v pristupu na moj blog!!!"
6. Odkaz na blog umiestnim aj na vybrali.sme.sk, aby sa o nespravodlivosti dozvedel celý svet!
7. Keď sa ma v diskusii ľudia začnú pýtať, či som psychicky v poriadku, článok rýchlo zmažem.
8. Zákerný správca servera dáva na svoj blog odkaz na môj tak, že sa dá prečítať, aj keď je zmazaný :)

Ako YouTube zabije telku

"Leave Television Behind": TV doesn't know how to have a conversation. TV knows how to perform. The event's moderator, CNN's Anderson Cooper, behaved almost apologetically about the intrusion of these real people, who speak without benefit of make-up. He interrupted the candidates constantly, allowing them shallow soundbites a fraction the length and depth of even a YouTube video.

Čo nakupovať pred koncom sveta

Dobrý nákupný zoznam: čo zmizne z obchodov ako prvé v prípade prírodnej katastrofy?
Ľudstvo ešte nie je stratené, zbrane, munícia, nože a bejzbolové pálky sú až číslo 7.

Redizajnujete webovú stránku?

To znamená, že ste svoju prácu doteraz nerobili dobre.
Website redesign is also often a product of boredom or new management. The web team or marketing department is bored with the old website. They want to freshen it up. I wonder how long such people would last at Google if they said they were bored with the Google homepage?

29 júl 2007

Čo nové na Novom Zélande

Novozélandskí poslanci boli nespokojní s doterajším zákonom, ktorý televíziám prikazoval, že ich samých môžu zaberať len od pliec nahor: drzí novinári totiž nezriedka robili - až sa tomu nechce veriť - z parlamentu aj široké zábery, na ktorých bolo viac poslancov naraz. Tak poslanci prijali nový zákon, v ktorom okrem iného zakázali akúkoľvek satiru alebo zosmiešňovanie členov parlamentu.

Teraz už viem, prečo doručenie niektorých e-mailov trvá tak dlho

(video)

Nie, najväčšia diera nie je Prievidza

Z času na čas sa aj v mojom rodnom meste deje niečo, vďaka čomu môžem byť hrdí na svojich rodákov. Dúfam, že už primátor odovzdal čestnú plaketu za zásluhy o rozvoj mesta a pozval ho na prvomájové vystúpenie v kine Mier.

Joost v prehliadači

Z Joostu som zmätený a jeho televízna navigácia namiesto internetovej ma stále znechucuje. Teraz som ale už z Joostu zmätený o niečo menej, keď existuje verzia, ktorú spustíte priamo v okne webového prehliadača.

Vynález

Hnusná pravda o o práci

Kedy sa ľudia vo všeobecnosti cítia lepšie, pri práci alebo keď majú voľno? Správne, pri práci!

The belief that the most enjoyable moments of life are spent relaxing in the fruits of our labor doesn’t match the real world. Research has shown that the most enjoyable moments of our life are the ones where we are most engaged. Psychology researcher Mihaly Csikszentmihalyi recorded this phenomenon. He did this through a device that pinged at random points in time. The subject then filled out a form based on their feelings, thoughts and current activity. What he found was people have more enjoyable experiences from work than from their time off. He mentions this paradox in his book, Flow: “Thus we have the paradoxical situation: On the job people feel skillful and challenged, and therefore feel more happy, strong, creative and satisfied. In their free time people feel that there is generally not much to do and their skills are not being used, and therefore tend to feel more sad, weak dull and dissatisfied. Yet they would like to work less and spend more time in leisure.

28 júl 2007

Čo ste nevedeli...

Slovo k internetovým diskusiám

Ak mi na blog ešte raz niekto napíše nejakú kritickú poznámku, asi tiež sadnem do auta, prejdem 2000 kilometrov a podpálim mu dom.

Ako prebieha Tour de France

27 júl 2007

(C) Google

Google je známy tým, že bojuje o každé jedno písmenko na svojej titulnej stránke a odkaz na novú službu sa tam môže dostať až keď ju používajú milióny ľudí.
Prečo tam je potom na konci úplne zbytočné ©2007 Google?
Dnes som sa dočítal: keď sa robili prvé usability testy Google v roku 1999, psychologička z Google s prekvapením zistila, že mnohí ľudia, ktorí mali vyhľadávať zadané informácie, si načítali titulnú stránku a - čakali.... desať sekúnd, pätnásť sekúd, dokonca dvadsať. Nakoniec to vedkyňa nevydržala a spýtala sa, čo sa deje. Odpoveď znela: čakáme, kým sa načíta zvyšok stránky. V bordeli webu na konci minulého storočia, nech mu je zem ľahká, nikto nechcel uveriť, že stránka je taká jednoduchá a väčšina ľudí si myslela, že sa jednoducho ešte nenačítala celá. Mnohí si pri teste dokonca mysleli, že Google je len fiktívna firma,ktorú pre účely testu vymysleli psychológovia - žiadna seriózna firma by predsa nemala tak primitívnu stránku.
Google sa poučil - a na webe zvýraznil footer s copyrightom, ktorý má jedinú funkciu, čitateľom hovorí: áno, toto je naozaj všetko, už môžete hľadať!

Pre potešenie daňovníkov

Ak sa vám zdá, že naša vláda míňa občas peniaze trochu... neefektívne, pozrite si zoznam piatich najabsurdnejších nápadov na štátne projekty:

1. Misia: Premeniť mestečko v Indiane na turistické centrum "hlavné mesto vápenca na svete"
Problém: Vápenec nevyhľadáva až toľko turistov, ako sa pôvodne čakalo...
Cena: 700 tisíc dolárov

2. Misia: Prekopať vodný kanál naprieč Floridou
Problém: Florida by sa zmenila na ostrov a to by mnohých nepotešilo
Cena: 120 miliónov dolárov

3. Misia: Vytvorenie zázračného urýchľovača častíc, ktoré zreplikuje Veľký tresk.
Problém: po minutí 12 miliárd dolárov bola stále hotová len tretina zariadenia, tak sa ďalšie investície zastavili

4. Misia: Špeciálny kurz na moderátorov pre "pekných" kandidátov z úradu práce v Taliansku
Problém: ukázalo sa, že miest moderátorov v televíziách nakoniec nie je až toľko, aby sa nezamestnanosť v regióne kurzom výrazne znížila. Plus ľudia, ktorí neboli dosť "pekní", neboli nadšení.
Cena: milión eur

5. Misia: Vodná nádrž v Idahu
Problém: stavala sa tri desaťročia, zrútila sa dva dni po otvorení
Cena: 100 miliónov dolárov náklady a 2 miliardy dolárov škoda

26 júl 2007

Statetris

Prečo vlastne postavy v počítačových hrách umierajú,

Imobilná Amerika

Ak vás vytáčajú slovenskí mobilní operátori, buďte radi, že nežijete v Amerike. Tu majú operátori absolútnu kontrolu nad tým, aký softvér si môžete do svojho mobilu nainštalovať, ktoré funkcie v mobile vám vypnú a ktoré zapnú. Ak chcete zmeniť operátora, nielenže zaplatíte starému pokutu, ale musíte si kúpiť aj nový telefón, lebo ten starý v novej sieti s najväčšou pravdepodobnosťou nebude fungovať (a to nielen ak prechádzate z GSM na CDMA, ale operátori blokujú aj telefóny pre rovnaký štandard kúpené u iného operátora). Ak chcete napríklad iPhone, môžete si ho kúpiť len v "akcii" spolu s dvojročným kontraktom - rozdiel oproti Slovensku je však v tom, že za to nedostanete telefón dotovaný - zaplatíte plnú cenu a navyše sa ešte musíte upísať operátorovi.
Proti týmto praktikám sa postavil aj Google, ktorý žiada otvorenie sietí, ak sa má uchádzať o mobilné licencie. Operátor Verizon zareagoval geniálnym spôsobom: vyhlásil, že ak by umožnil zákazníkom telefonovať nielen z mobiov ktoré si kúpili od Verizonu, ale - predstavte si tú sodomu-gomoru - z hocijakého mobilu, ktorý si kúpili niekde v obchode, "nebolo by možné v tejto dobe zvýšeného bezpečnostného ohrozenia spoľahlivo komunikovať s bezpečnostnými zložkami".
"Inými slovami, ak si nekúpite telefón u Verizonu, pomáhate tým teroristom!" komentoval to NYT.

Mica, heš!

Neviem, či by som chcel mať doma mačku, ktorá vždy pár hodín vopred vie, kto zomrie.
"Raised at the nursing home since he was a kitten, Oscar often checks in on residents, but when he curls up for a visit, physicians and nursing home staff know it's time to call the family. "I don't think this is a psychic cat," said Teno. "I think there's probably a biochemical explanation."

Tajný život áut

Baví ma, keď sa antropológovia a psychológovia miešajú do technických disciplín, a táto štúdia je lahôdka: Tajný život áut.
- 26 % žien dalo svojmu autu meno (30 % slobodných žien)
- držiak na nápoje je podľa štúdie absolútne kľúčovým prvkom auta a jeho nedokonalosťou jednou z hlavných príčin sťažností ľudí na svoje auto
- deti sa v aute správajú horšie, ak sedíte s nimi vzadu (okupujete "ich" osobný priestor)
- vodiči si štyrikrát častejšie spievajú ráno než večer
atď (pdf)

Vraj si šťastie za peniaze nekúpite

Kúpite, tu je zopár tipov, kam investovať

25 júl 2007

Môžu manažéri len tak klamať?

CIA - mizerní agenti, skvelé PR

Herald Tribune mal v sobotu skvelú recenziu na novú knihu o americkej tajnej službe, hrubočiznú vec napísanú na základe odtajnených materiálov CIA.
Zhrnutie jednou vetou: CIA nemá za sebou prakticky žiadne významné úspechy, nedokázala predpovedať žiadnu významnú udalosť a ak sa jej občas niečo podarilo ovplyvniť, výsledok bol typu "podporme tohoto mladého ambiciózneho dôstojníka menom Saddám Husajn". Zato má však fantastický marketing a nejakým zvláštnym spôsobom sa jej podarilo vyvolať profesionálny imidž, hoci výsledky tomu nezodpovedajú.

Pár pikošiek:
- When the Berlin Wall fell, the leader of the CIA's Soviet division, was reduced to watching CNN and deflecting urgent calls from White House officials who wanted to know what the agency's spies were saying. "It was hard to confess that there were no Soviet spies worth a damn - they all had been rounded up and killed, and no one at the CIA knew why," Weiner writes. (The U.S. agents in Moscow had been betrayed by the CIA mole Aldrich Ames.)
- Donald Gregg, a former CIA station chief in South Korea, later the national security adviser to Vice President George H. W. Bush: "The record in Europe was bad. The record in Asia was bad. The agency had a terrible record in its early days - a great reputation and a terrible record."
- A fan of Ian Fleming's spy stories, John F. Kennedy was shocked to be introduced to the man described by CIA higher-ups as their James Bond - the fat, alcoholic, unstable William Harvey, who ran a botched attempt to eliminate Fidel Castro by hiring the Mafia.

Čo sa vám v slovenských novinách nestane

46 % amerických manažérov prichádza do práce skôr, aby urobili niečo zmysluplné, kým prídu ostatní a začnú ich otravovať. Problémom je, že ich často nasledujú iniciatívni zamestnanci, ktorí sa chcú ukázať, že aj oni sú usilovní, začnú tiež chodiť skôr a šéfa otravovať, aby videl, že pracujú...

24 júl 2007

nie, nie nehovorte mi..

23 júl 2007

Dell - Špinavé tajomstvo technickej podpory

Jeden z klasických príbehov zákazníckeho servisu: muž si objednal laptop od Dellu, potom osemnásťkrát volal na zákaznícku linku firmy a zisťoval, prečo notebooky tak neuveriteľne meškajú, na linke ho takmer mesiac odrbávali rozporuplne informovali, nasľubovali zľavu, pamäť navyše, atď... až mu došla trpezlivosť a napísal až Michaelovi Dellovi. Ten si "vraj e-mail prečítal".

Jedna pointa, ktorú v anglickom článku nenájdete. Kamarát si dal prácu a zisťoval identitu ľudí, ktorí sú uvedení v zozname telefonátov a milého zákazníka tak pekne zavádzali. Prekvapenie: čísla nezodpovedajú menám a už vôbec nezodpovedajú zoznamu zamestnancov Dell-u.
Inými slovami: Ak si budete na zákazníckej linke pýtať meno človeka, s ktorým hovoríte, pre prípadné neskoršie sťažnosti, zamestnanci vám takmer naisto nadiktujú falošné meno a ID kolegu, ktorý vo firme už dávno nepracuje.
Everybody wins!

Pálčivá vedecká otázka

Fínski vedci budú skúmať, aký je vplyv živej rockovej hudby na ryby.

Citát na dnešný deň

"Novinári sa už naučili volať vrahov "údajnými vrahmi" a anglickú kráľovnú "údajná anglická kráľovná", aby sa vyhli súdnym sporom." Stephen Leacock

22 júl 2007

Charita

Počuli ste už o projekte Stodolárový laptop AKA Porno pre krajiny tretieho sveta? :)
"It’s heart warming to know that the efforts of the well meaning folks behind the OLPC project are delivering real results on the ground; providing the same opportunities for teenage boys to access internet porn no matter how impoverished they are or where they live."

Jete mäso? Ste ekologický zločinec

Pojídání masa prý značně přispívá ke globálnímu oteplování: "Snědením jednoho kilogramu masa přispěje člověk k vypuštění většího množství emisí skleníkových plynů než při tříhodinové jízdě autem, přičemž doma nechá rozsvícená všechna světla."

Boží Inbox (obrázok roka)

Akú poštu vybavuje pánboh?
Špeciálne si všimnite aj to, aké programy má Boh pootvárané v pozadí a aké adresáre má na ploche.
Jesus baby pics?!! Aaaah

Historka

Odtiaľto.
Muž na letisku kričí na pracovníčku aeroliniek: Na tento let sa MUSÍM DOSTAŤ, VIETE VY, KTO JA SOM?
Zamestnankyňa nemihne brvou, zoberiem mikrofón a vraví: "Na bráne 17 tu máme muža, ktorý nevie, kto je. Ak mu môžete niekto pomôcť, prosím, ohláste sa."
Cestujúci sa rehocú, muž sa zmôže už len na F*** YOU!
A letuška: Bohužiaľ, na to sa budete musieť tiež postaviť do radu.

Ako nájsť v zahraničí lacné ubytovanie

Užitočný návod, ako nájsť lacný hotel:
1. Nájdite si hotel cez Google Maps a vyhľadajte jeho telefónne číslo - nie číslo na agentúru alebo bezplatné rezervačné číslo (tu sú ceny vyššie), ale priamo do hotela.
2. Spýtajte sa na cenu a potom sa spýtajte, či môžete dostať zľavu. Nikdy nehovorte "na webe som našiel lepšiu cenu", povedia vám, nech si rezervujete cez web. Pýtajte sa, či nemajú špeciálnu cenu pre víkendové pobyty, návod radí pýtať sa v USA aj na zľavy v prípade "vážnej choroby v rodine". Nepýtajte si študentskú zľavu, študenti nemajú dobrú reputáciu a zľavy nie sú výrazné. Ak sa vás nič z toho netýka, nič nepokazíte jednoduchým "dúfal som, že by to mohlo byť o trochu menej".
3. Najlepšie je volať večer, kedy sú už rezervácie zatvorené - ak budete volať priamo na recepciu a recepčná má práve čas sa s vami vybavovať, skôr vám ponúkne zľavu ako človek, ktorý vybavuje len rezervácie.
4. Vyskúšať môžete aj aukcie na ubytovanie na stránkach Priceline alebo Hotwire, kde dražíte izbu, ale neviete vopred, v ktorom hoteli - viac info o optimálnej stratégii je tu - Bid for a hotel room.

Čo museli pre nás zakladatelia Google obetovať

Obaja zakladatelia Google mali oboch rodičov počítačových vedcov - jedných z prvých na svete.
Larry Page: "Mal som šťastie, že prvý počítač sme doma mali už v roku 1978. Bol strašne veľký a neuveriteľne drahý, takže sme po tom istý čas v rodine nemali vela jedla."
(z Google Story)

Zlý deň

Predstavte si, že by vás bolela noha, išli by ste do nemocnice, tam by vám pre istotu spravili CT hlavy a zistili by že, ehm, váš mozog sa scvrkol len na štvrtinu normálnej veľkosti a ti štvrtiny lebky vám vypĺňa jednoducho nejaká tekutina. Tak to sa stalo tomuto pánovi z Francúzska.
Aj so štvrtinou mozgu vedie normálny život. Neviem, či je to pre nás ostatných dobrá alebo zlá správa.

21 júl 2007

Skvelé firefox doplnky pre Gmail

Množstvo užitočných funkcií integruje "Better Gmail" extension - mňa potešilo napríklad pridanie google calendar do menu. Extension takisto nahradí klasické ikonky pre prílohu ikonkami pre jednotlivé typy príloh, takže hneď rozoznáte, či je priožený obrázok alebo trebárs doc.

Ďalšie rozšírenia sú tu: Top 10 Unofficial Gmail Apps and Add-ons.
Nechápem, ako som doteraz mohol žiť napríklad bez rozšírenia umožňujúceho vkladať do gmailu prílohy cez drag and drop.
Užitočný môže byť aj program, ktorý vám do Gmailu načíta celý archív z klasického mailového programu. Škoda že som o ňom nevedel, keď som si pred rokom do gmailu musel sám naforwardovať archív asi 20 tisíc e-maiov :)

Mapa webu 2.0

Vražda na diaľku (Výborný časopis Reason.com)

Objavil som zaujimavý online časopis Reason.com, resp. jeho blog. Napríklad:

Vražda na diaľku - Muž v USA utekal pred políciou. Na miesto vyslali aj policajného snajpera, ktorý však bol ešte 50 kilometrov ďaleko od prenasledovaného, keď ho pri autonehode zabil kamión. Prenasledovaného muža odsúdili za vraždu policajta, pretože nebyť jeho, policajt tam nemusel ísť a ešte by ži. Vážne.
Oh a mimochodom, zabitý policajt šoféroval neprimerane rýchlo a v krvi mal alkohol.

Najsrandovnejšie Fatwy, napr. fatwa na Pokémonov

Myšlienky, o ktorých je príliš nebezpečné diskutovať, napr.
- Kto v histórii spôsobi smrť väčšieho množstva ľudí, nacizmus alebo náboženstvo?
- Je pravda, že väčšina obetí znásilnenia neutrpí doživotnú traumu?
- Majú černosi viac testosterónu ako belosi?

Egotripper na dnešný deň

22-ročný webdizajnér Igor Kulman má na svojej stránke aj blog. Niektoré články sú len dokonale nezaujímavé, niektorým úplne chýba obsah, čo mu ale nebráni dávať im nadpisy ako "prvá časť zaujímavého seriálu" a zaraďovať ich na vybrali.sme.sk s textom "postoj známeho autora k téme".. Do Prešova posielame čestnú nomináciu na tohtoročnú cenu Martina Jakubca.

Dve okrúhle blogerské výročia

Aká náhoda - blogy majú presne desať rokov a desať je zároveň aj priemerný mentálny vek blogera :), píše kanadský Globe and Mail v článku "Nie že by som nemal rád blogerov, to len ich fanúšikov neznášam"

20 júl 2007

Ako to mohol Robert Fico dopustiť?

Inflačné čísla za tento štvrťrok nebudú vyzerať dobre - výlety do vesmíru totiž zdraželi tak mer o pätinu.

Ak vám zamestnanec povie, že odchádza...

Nedávajte mu lepšiu ponuku, aby zostal. "The statistics are awful for people who accept counter-offers. They are likely to be viewed differently by the employer they initially planned on leaving and they typically end up leaving within six months anyway. Plus, they have burned a bridge with the company they rejected to accept the counter-offer."

Problém s dizajnom počítačov

Prečo aj počítače nie sú navrhované tak, aby používaním skrásneli?: "I’d love to see computers and gadgets being built out of materials that can age properly: woods, fabrics and such like. Once you’re doing that, perhaps you could start messing with the form too. Why does my computer tower need to be a box? In fact, why does it need to be a tower at all? Couldn’t it look like a piece of art, sculpture or perform another function? What are the possibilities?”"

Jeden osobný

So svetom niečo nie je v poriadku, ak sa tím zo základnej školy v mojej rodnej obci (áno, som chlapec z dediny, ešte donedávna som sa brodil v dvojmetrovom snehu, keď som každé ráno vyháňal kravy na pašu!) zúčastňuje na majstrovstvách sveta v robotickom futbale. Hnusná globalizácia!

19 júl 2007

Sto najlepších citátov zo Simpsonovcov

101 Greatest Simpsons Quotes: "
- This is the greatest case of false advertising I’ve seen since I sued the movie “The Never Ending Story.”
- Fat Tony is a cancer on this fair city! He is the cancer and I am the…uh…what cures cancer?
- Donuts. Is there anything they can’t do?
- You don’t win friends with salad.

18 júl 2007

Ako trávia svoj pracovný čas generálni riaditelia firiem?

Ako sa robia horoskopy

Dnes som si pri čítani spomenul na istého kolegu grafika z istých novín, ktorý keď videl na strane zalomený horoskop pre svoje znamenie, ktorý nebol dostatočne pozitívny, tak ho prepísal tak, aby mu veštil na druhý deň to, čo potreboval :)

Svojej práci musíme prinášať obete

Jiří X. Doležal se rozhodl vyzkoušet, zda ho brněnský Klokánek přijme jako dvanáctiletého Jiříčka. Jeho kolega z Reflexu Jan Potůček tvrdil, že chlapce našel u popelnic. Redaktoři se chtěli přesvědčit, zda si ho pracovnice spletou s dítětem podobně jako Barboru Škrlovou.

Odborná IT tlač zdochýňa

Technologickým časopisom zvoní hrana, píše Forbes: "It may be happening in tech first, but there's no reason the same thing won't happen, eventually, in every media niche."
Za slovenskými mi smutno tiež nebude.

O štátnej podpore

Haha, každý by vedel podnikať, keby dostával štátnu dotáciu milión dolárov na jedno pracovné miesto, tak ako ehm, Google.
""These are business decisions by the smartest businesspeople in the world, and it's just exploiting a desperate town."

17 júl 2007

Kvôli takýmto blogerom sa oplatí žiť

Vypatlaných rasistov vyhadzujeme z blog.sme.sk denne, ale len raz za čas sa nám odvďačia tak krásnym textom, ako je tento. Treba čítať aj diskusiu :)

Invázia tabov - kto na slovenskom webe kradne najlepšie?

Pri radikálnom redizajne www.sme.sk v novembri minulého roka sme celú novú štruktúru postavili okolo boxov s tabulátormi (vpravo hore na titulke "najčítanejšie", nižšie "blog", ešte nižšie "vybrali.sme.sk")
Čo budeme chodiť okolo horúcej kaše - nápad sme ukradli z New York Times a v tom čase tento prvok používali máloktoré (žiadne plus tie, o ktorých neviem) noviny.
Venovali sme dlhé týždne uvažovaniu o logike, ktoru by sa mali taby riadiť - výsledok je taký, že platia dve hlavné zásady:
1. boxy musia byť vždy kontextové - tvária sa rovnako, ale ponúkajú obsah čo najbližší tomu, čo človek práve chce. Pri otvorení ekonomického článku sa ponúkajú najčítanejšie články len z ekonomiky, pri otvorení publicistiky sa zmení nielen publicistický box, ale aj box blogov a tu sa objavia texty o politike.
2. Každý box sa musí riadiť jedinou logikou - buď sa prepína v čase (najčítanejšie) alebo medzi službami, ale nikdy sa nemieša čas a služby dohromady.

Absolútne zásadnú úlohu dostali vďaka tabom najčítanejšie články (pikoška - chceli sme ich pôvodne nechať vpravo dole ako v starom dizajne, pretože úplne každý ich čítal a tak každý preroloval celú stránku až naspodok a narazil na oveľa viac obsahu a neodišiel zo stránky hneď z prvého screenu. Nakoniec sme ale našli iný obsah, kvôli ktorému každý MUSÍ prejsť stránkou až úplne nadol - pozdravy shootymu...).
Najčítanejšie sú dnes stavané tak, aby čiastočne suplovali prácu editora a editori sa nimi zároveň riadia. Ak teda nejaký článok veľmi rýchlo vyskočí medzi najčítanejšie, na titulke je pravdepodobne rýchlo nahradený iným - udrží sa totiž už v pozornosti koľko treba (ako dlho sa bude ľuďom zdať zaujímavý - toto rozhodnutie už nemusí za ľudí vždy robiť editor) a drahocenné miesto na titulke medzi správami je uvoľnené pre iný zaujímavý text.

Dnes už prepínanie tabmi využíva väčšina portálov. Mám ale pocit, že málokto prvok kopíroval s tým, že zároveň presne chápal, prečo to robí a prečo používa práve toto riešenie.

Vidím to takto:

Úplne zle: Zoznam.sk. Zoznam je smutný gigant, líder internetového trhu, ktorý opustila väčšina vlastných lídrov a pod Telecomom sa len zotrvačnosťou pomaly plaví do neznáma. Absurdnosť nápadu rozdeliť tabmi jeho titulku je zrejmá každému, ktorí nad internetovým spravodajstvom rozmýšľal aspoň pol roka: je nezmysel dávať ľuďom vedome na výber medzi domácim a zahraničným spravodajstvom (buď - alebo), pretože nikto nikdy NEVIE, ktoré z nich chce. Nie je to ako keď si volím medzi správami zo športu a o mobiloch - nikto nie je fanatik do domácej politiky ale zároveň chce ignorovať zahraničnú - rozdelenie je násilné a ak musím ešte aj klikať, aby som pozrel, čo je v zahraničí, je to blbosť.
Pre novoprišelca neexistuje žiaden rozdiel medzi bleskovkami, prominentmi a leskom, medzi ktorými by som mal prepínať. Niekto nestrácal čas rozmýšľaním nad tým, ako stránku vníma čítateľ a čo on chce, a navrhol ju jednoducho tak, ako má organizačne rozdelenú firmu. Congrats.

Dosť zle: Markíza na TNky. Markíza je slabučká v usability, tri riadky (!) navigácie, automaticky preblikávajúce správy (milujem pocit, keď ukážem na nejakú správu myšou a skôr, než stihnem kliknúť, objaví sa namiesto nej iná) a neustále opakované dva obrázky vedľa seba, dávam im ešte dva roky k dobru :) a potom budem kritizovať.
S tabmi ale tiež šliapli vedľa -okrem zjavného usability problému že sa menia už pri prejdení myšou (koľkokrát prejdete omylom a koľkokrát sa trafíte naozaj kde ste chceli?) je drasticky porušené pravidlo jedinej logiky navigácie - taby nie sú použité na jeden jasný účel (tri boxy na sme.sk: povedz mi, čo je najčítanejšie/povedz mi, čo je na blogoch / povedz mi, čo je na iných serveroch), ale jednoducho sa tam upratali veci,ktoré sa inde nezmestili - pokope nahádzané najaktuálnejšie správy, k tomu takmer dva mesiace staré "najčítanejšie" (milí čitatelia, stačí, ak sa na našu stránku vrátite vždy raz za dva mesiace) a vedľa blogy, lebo tie sú teraz in a máme ich nové, ale už nebolo miesto inde - ale nepovieme vám, či sú to najčítanejšie, alebo najnovšie, hádajte...

Prežijem to: Pravda.sk. Pajcnuté zrejme z idnes.cz (alebo žeby naopak?), dva boxy najnovšie a najčítanejšie. Je za tým myšlienka, ale mne sa nepáči: zdá sa mi prílišným zjednodušením roboty používať taby na "najnovšie" texty. Javascriptovské boxy sú z podstaty určené na podanie veľkého množstva dát na malom priestore - a na zobrazenie dynamických dát. Z hľadiska spravodajstva pritom nie je nič statickejšie ako zobraziť jednoducho články od najnovšieho po najstarší - pridaná hodnota nula, mám pocit, že tie najnovšie krátke správičky jednoducho nemali už kam dať. Ale možno si zvyknem a nakoniec to bude veľmi dobré riešenie. V porovnaní s idnes o triedu lepšie vyriešené graficky.

Korektné: Hnonline.sk. - Titulka HNonline niekedy vyzerá ako keby sa grafikovi vysypali rôzne prvky webu na zem a zbieral ich už niekto iný :), ale taby nižšie - najčítanejšie, blogy a najdiskutovanejšie - sa (až na naozaj veľmi nevýraznú grafiku, kde takmer zaniká, že sa tam dá niečo prepínať) naozaj vydarili. Jasná logika, dobre zvolené časové rozpätia (t.j. rovnaké ako na sme :)
Úplná tragédia: prepínacie taby vpravohore: Hnblog.sk - Víkend - Angličtina? Prečo práve tieto? Prečo nie príloha Sex Doma a nemčina? Aha, zvýšili nám tieto čo sme nemali kam dať a kolega počul o takom skripte...
Ďalší bod pre HN za to, že nenarvali najnovšie správy do boxu.

Morálne ponaučenie na záver. Nekopírujte si to na svoj web len preto, že to pekne bliká a prepína sa, keď na to klikáte.

16 júl 2007

Zábava s TASR, diel 358.

Britská tínedžerka prehrala súd so školou ohľadne zákazu prsteňa ako znaku cudnosti: "Tlačová agentúra Slovenskej republiky v pôvodnej správe nesprávne použila výraz 'pás cudnosti' namiesto 'prsteňa, ako znak cudnosti'."

A víťazom sa stáva...

Keď americká armáda simuluje kompletný vojenský konflikt budúcnost, potrebuje si zvoliť jednu konkrétnu krajinu, v ktorej boje prebehnú... a tým šťastným, na koho USA zaútočili sa stáva... Azerbajžan!

Kde sedíte na poradách?

You Are Where You Sit: "Those sitting opposite the person leading the meeting tend to be Grumpy or Doc, or a combination of the two, says Livingston. Grumpy is openly argumentative and may be hard to control. Doc is the person who faces off against the leader to show off his or her intelligence. The person who sits on the leader's right is Happy--a yes-man.
With an understanding of the psychology of office seating, managers can move people around to improve their chances of influencing them. Managers should, for instance, place potential foes on their right. Suspected brownnosers may offer more frank opinions if they are on the opposite sides of a table.

MP3 z Google

Expired: nelegálne MP3 z Napsteru
Tired: nelegálne MP3 z Bittorrentu
Wired: Nelegálne MP3 z Google

15 júl 2007

Ktorý je najlepší televízny program na svete?

Pointa hneď na úvod. Myslím, že je to motoristický program britskej BBC Top Gear.
Videl som diel o prívesoch, v ktorom jednému moderátor v prvej zákrute odtrhol nápravu a ďalší sa pokúšal otočiť uprostred rušnej cesty, ale zašprajcoval sa uprostred a vyslobodila ho až polícia.
Videl som diel o tom, či sa dá kúpiť lacný veterán, v ktorom jeden z veteránov počas testu zhorel. (vďaka Bohu za Magio a za BBC Prime v ponuke!) A teraz som vďaka YouTube videl aj diel, v ktorom sa hrá ľadový hokej so Suzuki Swift.
BBC Top Gear definuje novú paradigmu. Keby neexistoval, mysleli by sme, že všetky motoristické relácie musia byť také trápne ako slovenské. Teraz vieme, že v skutočnosti treba tvorcov tých našich motoristických relácii len poriadne nakopať do zadku.
Vlastne aj nemotoristických.
(Ďalšie diely relácie pre potešenie.)

14 júl 2007

Kreatívne riešenie bodového systému na cestách

Pensioners take cash and points to keep speeding drivers on the road: "It is the latest ruse on the roads of France: drivers are avoiding disqualification by trading licence points on the internet.
Complete strangers are taking the rap for speeding offences in return for up to €1,500 (£1,000), and police admit they are powerless to intervene. Even pensioners who have not driven for many years are getting in on the act."

Užitočná diskusia na dnešný deň

babetko.sk -kde su deti ked surfujete?: "dievcata , ked je vase babatko ci dietko ked pisete do fora , prezerate web a podobne?"
Nabudúce anketa na sme.sk: kde je práve váš šéf, keď surfujete?

13 júl 2007

Šablóna na atraktívne titulky blogov

7 More Sure-Fire Headline Templates That Work:
1. Give Me [short time period] and I’ll Give You [blank].
2. If You Don’t [blank] Now, You’ll Hate Yourself Later.
3. The Lazy [blank’s] Way to [blank].
4. Do You Recognize the [number] Early Warning Signs of [blank]?
5. See How Easily You Can [desirable result].
6. You Don’t Have to Be [something challenging] to be [desired result].
7. Do You Make These Mistakes?

Najlepšia pracovná extension do FIrefoxu

Firefox 2.0 Boss Key extension: "PaNIC is set to be activated by the Alt key and the tick ` symbol up there by the 1 on your keyboard. Press those two buttons at the same time, and all of your tabs in Firefox will get killed instantly, and replaced with a Google search for “increasing workplace productivity”." (vďaka za link. P.R.)

Päť pravidiel online spolupráce podľa zakladateľa Wikipedie

Stručné a poučné. "Online identity is important. But requiring people to use real names online seems to be a solution to a problem that doesn’t exist. When people decide to interact anonymously with no stable identity, then bad behavior is the usual result..

12 júl 2007

Odstránenie anonymity diskusie na webe neskultúrni - naopak

Removing anonymity won't stop the online flame wars: "Again and again we hear the suggestion that if only people would use their 'real' names when commenting on blogs and sites such as the Guardian's, everything would be sweetness and light. Wouldn't it? New research suggests not"

Náš mozog a teroristi

The Evolutionary Brain Glitch That Makes Terrorism Fail: "Terrorism is more likely to work if 1) the terrorists attack military targets more often than civilian ones, and 2) if they have minimalist goals like evicting a foreign power from their country or winning control of a piece of territory, rather than maximalist objectives like establishing a new political system in the country or annihilating another nation. But even so, terrorism is a pretty ineffective means of influencing policy. (...)
In other words, terrorism doesn't work, because it makes people less likely to acquiesce to the terrorists' demands, no matter how limited they might be.

Jadrový materiál? Vyplňte tlačivo.

Bogus Company Obtains Nuclear License: "undercover investigators from the Government Accountability Office set up a bogus company and received a license to purchase dirty-bomb nuclear materials from the Nuclear Regulatory Commission."

Profesionálny respondent

Miloš Čermák: Americký "muž z davu" promluvil už i v Česku: "Muž žijící v Huntingtonu nedaleko New Yorku na ostrově Long Island novinářům svůj trik popsal. Minimálně dvakrát týdně se zúčastní nejrůznějších akcí: počínaje autogramiádami knih a představováním nových výrobků konče. Reportérům je vždy k dispozici. 'Odpovím na jakoukoliv otázku. Dám jim čas, který potřebují. A snažím se říct něco chytrého, aby to mohli použít do článku,' řekl Packer rozhlasové stanici WNYC."

No comment

Study: Women Are in Charge at Home "A study, which was just released, finds that wives have more power than their husbands in making decisions and dominating discussions."

Utajované pre všetkých, čo nemajú FTP

Glance: Sensitive documents found online.
Srandovné: agentúra AP si stiahla z voľných oficiálnych vládnych FTP serverov niektoré citlivé informácie a POTOM oficiálne vládu požiadala, či ich môže poskytnúť. Vláda povedala že ani náhodou, ide o národnú bezpečnosť!

11 júl 2007

BLOGSERVERY SLOVENSKÝCH MÉDIÍ

Zo série - čo si na pracovnom blogu nemôžem dovoliť. Napríklad napísať, čo si myslím o konkurencii.

Blogy Hospodárskych novín. Prečo väčšina bežných blogerov (bez vlastnej domény) píše na blog.sme.sk? Pretože väčšina iných blogerov tam píše. Nočná mora Peťa Csernáka sa volá Tipping point. Blogy na HN sú najhoršie manažovanými na Slovensku a základnou chybou bol zlý odhad počtu blogerov na rozbeh. Ak je po skúsenosti z blog.sme.sk jasné, že 50 % blogerov nenapíše viac ako jeden článok a 70 % viac ako tri, tak nemôže projekt začínať s 20 blogermi, lebo traja, čo zostanú, sú naozaj na "portál" málo a nikto nebude mať chuť sa k nim pripojiť. Naopak ak ich je niekde 5000, tak je veľmi ťažké ich zasa "odpojiť" niekam inam.

Blogy HN sú ako samotné HN - vychádzajú, ale nikto nevie, načo vlastne :). (okrem toho, že sa stali útočiskom zopár psychopatov vyhnaných z blog.sme.sk).
Základný problém je, že samotným HNkám účel blogov nie je jasný, každý zrejme do blogov hovorí, ale nikto nemá jasnú kompetenciu a právomoc rozhodovať, akým smerom blogy pôjdu, vyskúšať aj zlé alternatívy a počiť sa z nich. Veľkú časť návštevnosti blogom HN navyše dodáva služba vybrali.sme.sk, čo teší nás v SME a cítime sa ako verejnoprospešné médium :), ale HN to veľmi stabilnú existenciu nezaručuje, ak sa raz zle vyspím a odkazy na HN z titulky SME vyhážem :)
Moja rada: určiť jediného šéfa projektu s absolútnymi kompetenciami a nekecať mu do toho, alebo blogy zavrieť a pár zostávajúcich kvalitných autorov presmerovať do papierových novín alebo iných rubrík na hn online.

Blogy Trendu - Čítam ich asi najradšej. Tiež sa nedostali za tipping point, ale keď sú definované najmä ako redakčné, takže to nevadí. Trend ako jediný použil klasický západný model blogujúcich novinárov - resp. ako jediný ho použil úspešne, keďže na blog.sme.sk sme chceli urobiť to isté, ale redaktori prevažne nemali žiaden záujem písať.
Pasca tohoto modelu spočíva v tom, že sa nedá veľmi kombinovať s klasickou občianskou žurnalistkou. Novinári sú zvyknutí, že nie sú len tak niekto z davu, ale číta ich viac ľudí a ich slová majú väčšiu váhu. Ak by Trend nabral 50 ďalších blogerov, redaktor Trendu prevažne stratia záujem. Ak ich nenaberú, zostane z blogov trendu okrajová záležitosť neustále sa potácajúca na hranici krachu, keď zasa celý týždeň nikto z redakcie nebude mať chuť písať niečo navyše. A blogy neprinesú redakcii veľa nových myšlienok.
Snaha mať trebárs blog o ekonomickej teórii je chvályhodná, ale odsúdená na neúspech, lebo ľudí zaujímajúcich sa o ekonomickú teóriu je na Slovensku 8 a môžu si posielať maily, nepotrebujú blog.
Moja rada: Honorovať všetky články redaktorov na blogu. Ponechať dôraz na redaktorských blogoch a posmeľovať ich k "bulváru", ako to skvele predviedol šéfredaktor. Viac na blogoch písať aj o článkoch v Trende a zákulisí redakcie. Takéto blogy neprebúrajú dieru do slovenského internetu, ale dosť pomôžu Trendu aj eTrendu.

Blogy denníka Pravda - Keď Pravda dlho otáľala, či vôbec nejaký user-generated content v podobe blogov chce, keď SME úplne ovládlo trh, vyzeralo to už chvíľu ako stratégia. Ktorá mohla byť aj dobrá. Keď sa ale Pravda dohodla s blog.sk a nechala ho presmerovať na svoje stránky, vyzerá to už len ako zúfalý "me too" pokus. Ambiciózne vyzerá už stránka informujúca o novinkách na blogoch Pravdy. Zdá sa mi, že Pravda v poslednom čase vyčistila z titulky blog.sk najväčší bordel v podobe blogov 12-ročných slečien venovaných Tokio Hotel. Stále ale nie je jasné, či bola za blog.sk+pravda.sk aj nejaká myšlienka. Celý blog.sk je momentálne na o niečo viac než desatine návštevnosti blog.sme.sk, pred spojením s Pravdou bol niekde na 5-8 %.
Btw, aj na blog.sk mám svoj blog :) - zriadil som ho po tom, ako som zistil, koľko ľudí píše omylom namiesto blog.sme.sk adresu sme.blog.sk. Pozrite sa na počítadlo.
Moja rada: nedá sa radiť, lebo blogy sú také ako celá pravda.sk - jednotlivosti robené občas aj kvalitne, nezriedka oveľa lepšie ako na sme.sk, ale celok nemá žiadne smerovanie, tento box je dnes vľavo, zajtra vpravo, jeden týždeň máme dôraz na troch vedľajších správach, ďalší týždeň na regiónoch, potom premiestnime túto fotku a ajhľa, vzniklo voľné miesto, bachnime tam dve reklamy...
Na titulke pravda.sk je taký bordel, ako bol na idnes.cz v čase, keď v idnes pracoval doterajší šéf pravda.sk. Myslím, že žiaden iný manažér na Slovensku neurobil pre svoj web tak málo ako J.J.K. v Pravde a teda peniaze, ktoré sme mu celý čas potajomky vyplácali zo SME, boli investované dobre :). Som zvedavý na nového šéfa Pravda.sk, snáď sa aj s ním bude dať dohodnúť :)

Nabudúce pokračovanie: ktorá česká kópia blog.sme.sk je lepšia ako originál? blogy na .týždni a čo by som poradil serveru blog.sme.sk.

Označenia:

Muž, ktorý vynašiel bankomat. + - prečo má PIN práve štyri číslice?

The man who invented the cash machine
"One by-product of inventing the first cash machine was the concept of the Pin number.
Mr Shepherd-Barron came up with the idea when he realised that he could remember his six-figure army number. But he decided to check that with his wife, Caroline.
'Over the kitchen table, she said she could only remember four figures, so because of her, four figures became the world standard,' he laughs."

09 júl 2007

Viac sexu znamená bezpečnejší sex

‘More Sex Is Safer Sex: The Unconventional Wisdom of Economics’ - New York Times "It's true: AIDS is nature's awful retribution for our tolerance of immoderate and socially irresponsible sexual behavior. The epidemic is the price of our permissive attitudes toward monogamy, chastity, and other forms of extreme sexual conservatism."

08 júl 2007

Desať politický nekorektných právd o človeku

Psychology Today: Ten Politically Incorrect Truths About Human Nature: "Why most suicide bombers are Muslim, beautiful people have more daughters, humans are naturally polygamous, sexual harassment isn't sexist, and blonds are more attractive."

07 júl 2007

Lifehacker Top 10: Top 10 Ways to Declutter Your Digital Life - Lifehacker

Za najdôležitejší považujem bod 1- nikdy nemať v prijatej pošte viac e-mailov, ako sa zmestí na jednu stránku (aby ste ich všetky naraz videli). Najlepšie nemať tam žiaden. Plus nezabudnite na filtre. V tomto texte nájdete aj návod, ako nastaviť Gmail, aby filtroval všetku poštu, ktorá nebola adresovaná priamo vám. Priceless.

Lifehacker Top 10: Top 10 Ways to Declutter Your Digital Life - Lifehacker: "An overstuffed email inbox, thousands of unread feed items, a desktop covered in aging, random files are all forms of 'e-clutter' that distract and overload you with more inputs than necessary. As the holiday week winds down this Friday, take a little time to clear your e-clutter for a fresh start next week. Here are 10 ways to go about it."

Označenia:

06 júl 2007

na čo všetko je iphone

citizen kane blog » Multifunkčný iPhone
Ručný granát? Žiaden problém!

preťaží joost internet?

Overdoing it? | Economist.com: "P2P applications such as Joost are used by less than 5% of a typical ISP's subscriber base, but they account for over half the total traffic."
- P2P applications such as Joost are used by less than 5% of a typical ISP's subscriber base, but they account for over half the total traffic.
- The question is whether blocking P2P traffic altogether would be legal. Some telecoms companies have blocked customers from making voice-over-internet calls over their broadband connections, because they are worried about how internet telephony will affect the money they make from traditional phone calls. In some countries internet telephony is outlawed for this very reason.

najväčšie prepadáky od Apple

A memento mori for Apple
iTunes telefón, kockatý počítač, a, ach, jednotlačítková myš! Stále ich máme v redakcii :)

05 júl 2007

aké videá letia na webe

Viral Video Chart - Top 20 Viral Videos
fajn rebríček najchytľavejších videí na webe

50 Ways to Become a Better Designer

novy blog

čítam naozaj veľa textov. to je vlastne jediné zaujímavé o čom by som kedy mohol písať.
Hľadám už dlho systém, ktorý by mi umožnil hádzať zaujímavé odkazy na blog len jedným kliknutím.

blog.sme.sk vyžaduje prihlasovanie
twitter mi neumožňuje dať feed na vlastnú stránku.

Teraz sa mi zapáčil blogger.com v kombinácii s Google pluginom pre Firefox.
Stačí na stránke jediné kliknutie, otvorí sa formulár, v Google som prihlásený automaticky, Blogger.com za mňa vloží adresu stránky, o ktorej chcem písať, stačí odoslať.
Vyskúšam.

02 júl 2007

linky