perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

17 júl 2007

Invázia tabov - kto na slovenskom webe kradne najlepšie?

Pri radikálnom redizajne www.sme.sk v novembri minulého roka sme celú novú štruktúru postavili okolo boxov s tabulátormi (vpravo hore na titulke "najčítanejšie", nižšie "blog", ešte nižšie "vybrali.sme.sk")
Čo budeme chodiť okolo horúcej kaše - nápad sme ukradli z New York Times a v tom čase tento prvok používali máloktoré (žiadne plus tie, o ktorých neviem) noviny.
Venovali sme dlhé týždne uvažovaniu o logike, ktoru by sa mali taby riadiť - výsledok je taký, že platia dve hlavné zásady:
1. boxy musia byť vždy kontextové - tvária sa rovnako, ale ponúkajú obsah čo najbližší tomu, čo človek práve chce. Pri otvorení ekonomického článku sa ponúkajú najčítanejšie články len z ekonomiky, pri otvorení publicistiky sa zmení nielen publicistický box, ale aj box blogov a tu sa objavia texty o politike.
2. Každý box sa musí riadiť jedinou logikou - buď sa prepína v čase (najčítanejšie) alebo medzi službami, ale nikdy sa nemieša čas a služby dohromady.

Absolútne zásadnú úlohu dostali vďaka tabom najčítanejšie články (pikoška - chceli sme ich pôvodne nechať vpravo dole ako v starom dizajne, pretože úplne každý ich čítal a tak každý preroloval celú stránku až naspodok a narazil na oveľa viac obsahu a neodišiel zo stránky hneď z prvého screenu. Nakoniec sme ale našli iný obsah, kvôli ktorému každý MUSÍ prejsť stránkou až úplne nadol - pozdravy shootymu...).
Najčítanejšie sú dnes stavané tak, aby čiastočne suplovali prácu editora a editori sa nimi zároveň riadia. Ak teda nejaký článok veľmi rýchlo vyskočí medzi najčítanejšie, na titulke je pravdepodobne rýchlo nahradený iným - udrží sa totiž už v pozornosti koľko treba (ako dlho sa bude ľuďom zdať zaujímavý - toto rozhodnutie už nemusí za ľudí vždy robiť editor) a drahocenné miesto na titulke medzi správami je uvoľnené pre iný zaujímavý text.

Dnes už prepínanie tabmi využíva väčšina portálov. Mám ale pocit, že málokto prvok kopíroval s tým, že zároveň presne chápal, prečo to robí a prečo používa práve toto riešenie.

Vidím to takto:

Úplne zle: Zoznam.sk. Zoznam je smutný gigant, líder internetového trhu, ktorý opustila väčšina vlastných lídrov a pod Telecomom sa len zotrvačnosťou pomaly plaví do neznáma. Absurdnosť nápadu rozdeliť tabmi jeho titulku je zrejmá každému, ktorí nad internetovým spravodajstvom rozmýšľal aspoň pol roka: je nezmysel dávať ľuďom vedome na výber medzi domácim a zahraničným spravodajstvom (buď - alebo), pretože nikto nikdy NEVIE, ktoré z nich chce. Nie je to ako keď si volím medzi správami zo športu a o mobiloch - nikto nie je fanatik do domácej politiky ale zároveň chce ignorovať zahraničnú - rozdelenie je násilné a ak musím ešte aj klikať, aby som pozrel, čo je v zahraničí, je to blbosť.
Pre novoprišelca neexistuje žiaden rozdiel medzi bleskovkami, prominentmi a leskom, medzi ktorými by som mal prepínať. Niekto nestrácal čas rozmýšľaním nad tým, ako stránku vníma čítateľ a čo on chce, a navrhol ju jednoducho tak, ako má organizačne rozdelenú firmu. Congrats.

Dosť zle: Markíza na TNky. Markíza je slabučká v usability, tri riadky (!) navigácie, automaticky preblikávajúce správy (milujem pocit, keď ukážem na nejakú správu myšou a skôr, než stihnem kliknúť, objaví sa namiesto nej iná) a neustále opakované dva obrázky vedľa seba, dávam im ešte dva roky k dobru :) a potom budem kritizovať.
S tabmi ale tiež šliapli vedľa -okrem zjavného usability problému že sa menia už pri prejdení myšou (koľkokrát prejdete omylom a koľkokrát sa trafíte naozaj kde ste chceli?) je drasticky porušené pravidlo jedinej logiky navigácie - taby nie sú použité na jeden jasný účel (tri boxy na sme.sk: povedz mi, čo je najčítanejšie/povedz mi, čo je na blogoch / povedz mi, čo je na iných serveroch), ale jednoducho sa tam upratali veci,ktoré sa inde nezmestili - pokope nahádzané najaktuálnejšie správy, k tomu takmer dva mesiace staré "najčítanejšie" (milí čitatelia, stačí, ak sa na našu stránku vrátite vždy raz za dva mesiace) a vedľa blogy, lebo tie sú teraz in a máme ich nové, ale už nebolo miesto inde - ale nepovieme vám, či sú to najčítanejšie, alebo najnovšie, hádajte...

Prežijem to: Pravda.sk. Pajcnuté zrejme z idnes.cz (alebo žeby naopak?), dva boxy najnovšie a najčítanejšie. Je za tým myšlienka, ale mne sa nepáči: zdá sa mi prílišným zjednodušením roboty používať taby na "najnovšie" texty. Javascriptovské boxy sú z podstaty určené na podanie veľkého množstva dát na malom priestore - a na zobrazenie dynamických dát. Z hľadiska spravodajstva pritom nie je nič statickejšie ako zobraziť jednoducho články od najnovšieho po najstarší - pridaná hodnota nula, mám pocit, že tie najnovšie krátke správičky jednoducho nemali už kam dať. Ale možno si zvyknem a nakoniec to bude veľmi dobré riešenie. V porovnaní s idnes o triedu lepšie vyriešené graficky.

Korektné: Hnonline.sk. - Titulka HNonline niekedy vyzerá ako keby sa grafikovi vysypali rôzne prvky webu na zem a zbieral ich už niekto iný :), ale taby nižšie - najčítanejšie, blogy a najdiskutovanejšie - sa (až na naozaj veľmi nevýraznú grafiku, kde takmer zaniká, že sa tam dá niečo prepínať) naozaj vydarili. Jasná logika, dobre zvolené časové rozpätia (t.j. rovnaké ako na sme :)
Úplná tragédia: prepínacie taby vpravohore: Hnblog.sk - Víkend - Angličtina? Prečo práve tieto? Prečo nie príloha Sex Doma a nemčina? Aha, zvýšili nám tieto čo sme nemali kam dať a kolega počul o takom skripte...
Ďalší bod pre HN za to, že nenarvali najnovšie správy do boxu.

Morálne ponaučenie na záver. Nekopírujte si to na svoj web len preto, že to pekne bliká a prepína sa, keď na to klikáte.

12 komentárov:

  • O 17/7/07 08:26 , Anonymous jalso povedal(a)...

    umiestnenie shootyho je svinstvo :) vela krat sa mi stava ze nemam vela casu, tak si poviem, ze na sme.sk si pozriem len obrazok od shootyho, ale ked otvorim web, zbadam nejaky zaujimavy clanok, zacnem to citat, a na moj povodny zamer uplne zabudnem :) uz som vazne o tom rozmyslal, ze napisem grasemonkey script na prehodenie poradia divov :)

     
  • O 18/7/07 12:25 , Anonymous ado povedal(a)...

    ale nie, nie, nie. ak ste vy robili redesign sme.sk tak by ste asi nemali hodnotit ine stranky. vyjadrim sa najprv celkovo - pochybujem ze niekto na sk ukradol napad s tabmi od vas, zoznam to ma z yahoo.com a web.de.
    ----
    zoznam ma dost nestastne riesene spravodajstvo aj ked sa taby roluju automaticky a obsah sa obmiena. pri prvom spusteni mali spravodajstvo na styl atlasu ale potom to zmenili na tento aktualny.
    ----
    sme.sk je najmenej user friendly spravodajsky portal na slovensku (bez prehanania). citam ho, ale len kvoli informaciam. nejdem teraz rozoberat ake nezmyselne je nove logo (a pritom z tych runner-up verzii by sa dalo vybrat). v sme sa stale neviem orientovat. ked je jeden clanok zvyrazneny, kde potom zmizne? neulozi sa nizsie aj ked by som to cakal. podla coho je to lave menu? aku ma navaznost na indexove clanky? kam miznu clanky z teraz.sme.sk? preco ich nenajdem hned po kliknuti npar. na domace? (ja viem, su tam postrkane medzi milionom dalsich sprav, v ktorych sa neda orientovat a nema to kontinualnost).
    podla mna sa bije box aktualne a najcitanejsie. nemali by byt oba na prvych poziciach.
    -----
    dalo by sa pokracovat, ale nechce sa mi a asi to nema vyznam.
    este sa spytam. sledujete nejake trendy pouzivatelskych interfaceov, blogy na tuto temu? pretoze nic nie je dane a spravanie uzivatelov sa meni dobou a vyvojom.

     
  • O 18/7/07 12:29 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    Hnolnine je niečo otrasné...

     
  • O 18/7/07 13:58 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Ado, vdaka za pripomienky. Neviem, prečo by som sa nemal vyjadrovať ku konkurencii, nech sa aj ona pokojne vyjadrí k tomu, čo je zasa zlé u nás, budem veľmi vďačný.
    -
    naozaj si nemyslím, že Zoznam to zobral od nás, to som ani nenaznačoval.
    --
    K tým chybám - je nezmysel aby som vysvetľoval, ako to funguje, ak to nechápete na prvý pohľad, tak je zjavne niekde u nás chyba. Aj keď čitatelia väčšinou hovoria, že sa u nás orientujú ľahšie ako u konkurencie a podľa nezávislého prieskumu čo bežal minulý rok na všetkých serveroch je u nás najvyššia user satisfaction v spravodajstve.
    To samozrejme neznamená že aj u nás sa nenájde mnoho chýb - takže budem rád, ak BUDETE pokračovať, prípadne aj mailom, ak máte pocit, že by ste ich vedeli odstrániť - určite sa dohodneme :)

     
  • O 18/7/07 15:33 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    V jednej veci suhlasim s Adom, vadi mi miznutie clankov z titulky. Potom ich neviem najst a hladam ich cez vyhladavanie :-)
    Inak je Sme.sk IMHO najlepsim a najlepsie nadizajnovanym spravodajskym portalom na Slovensku. Zahranicne velmi nesledujem, obcas Google News, ale to je o inom.
    Este k logu. Uplne suhlasim so Shootym (http://www.shooty.sk/buxus/generate_page.php?page_id=3455). A potom, co som sa dozvedel podrobnosti o minulorocnom redizajne papieroveho vydania, suhlasim s nim aj v nazore nan.
    emmacore

     
  • O 18/7/07 15:41 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    I hear you loud and clear.
    Keby bola na teraz.sme.sk možnosť listovať ďalej dozadu po dňoch, to by váš problém vyriešio?

     
  • O 18/7/07 17:01 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    Ak otazka patrila mne, odpovedam: Moj problem je, ze, napr. vcera bol na titulke clanok "Naše programové tipy na Pohode". Dnes som si nan spomenul, ale nevedel som ho najst. Tak som ho nasiel cez vyhladavanie. Keby na titulke dolu bol link "Starsie clanky" alebo nieco podobne, preklikal by som sa k nemu. Historia teraz.sme.sk ma nezaujima, neviem sa tam orientovat - hladam clanok z titulky a teraz.sme.sk ma zavali mnozstvom textu.
    P. S. Konkretne tento priklad clanku nie je dobry, pretoze Pohoda ma na titulke uputavku, takze sa dal najst aj jednoduchsie. Ale pre ilustraciu je OK. Ide mi o to, ze z mojho pohladu clanky z titulky miznu do neznama.
    emmacore

     
  • O 18/7/07 17:09 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Vďaka za postreh. Myslím, že tento problém budeme schopní v krátkom čase vyriešiť čiastočnou zmenou logiky prístupu k archívnym článkom a zmenou logiky teraz.sme.sk.

     
  • O 18/7/07 17:32 , Blogger Marek povedal(a)...

    dnes som sa dozvedel, co to znamena shooty

     
  • O 20/7/07 10:43 , Anonymous Rado Rohal povedal(a)...

    Mozno by sme.sk pomohla lepsia informacna architektura :-) A mozno sa uz polepsili :-)

     
  • O 26/7/07 03:35 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    Zoznam ma design podla mna pajcnuty z yahoo. Ale porovnavat sme a zoznam je odveci. Zoznam sa orientuje na vyhladavanie a nie na spravodajstvo, ci nie? Tie veci naokolo mi pripadaju len ako vypln volneho priestoru...
    Btw. vsetci kradnu design od vsetkych a pre uzivatelov je to len dobre, aspon sa vedia hned zorientovat.
    (a ano, viem ze toto je aspon tyzden stare :-) )

     
  • O 28/7/07 11:03 , Anonymous Mato povedal(a)...

    Co sa tyka sme.sk klobuk dolu, robim na porovnani vsetkych slovenskych a vybranych zahranicnych spravodaj. serverov a sme.sk ma velmy clean a príjemný design je to asi to naj co na slovensku mozeme najst ale viem ze aj Pravda.sk pracuje na redesigne, samozrejme nic nejde zmenit zo dna na den nielen koli techn. obmedzeniam portalovych redakcnych systemov ale aj podla poziadaviek inych zloziek vedenia, zmluvnej spoluprace a pod.
    -----------
    Ale urcite aj pravda po redesigne urobi velky skok smerom k uzivatelom a ich potrebam.
    -----------

     

Zverejnenie komentára

<< Domov