perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

11 júl 2007

BLOGSERVERY SLOVENSKÝCH MÉDIÍ

Zo série - čo si na pracovnom blogu nemôžem dovoliť. Napríklad napísať, čo si myslím o konkurencii.

Blogy Hospodárskych novín. Prečo väčšina bežných blogerov (bez vlastnej domény) píše na blog.sme.sk? Pretože väčšina iných blogerov tam píše. Nočná mora Peťa Csernáka sa volá Tipping point. Blogy na HN sú najhoršie manažovanými na Slovensku a základnou chybou bol zlý odhad počtu blogerov na rozbeh. Ak je po skúsenosti z blog.sme.sk jasné, že 50 % blogerov nenapíše viac ako jeden článok a 70 % viac ako tri, tak nemôže projekt začínať s 20 blogermi, lebo traja, čo zostanú, sú naozaj na "portál" málo a nikto nebude mať chuť sa k nim pripojiť. Naopak ak ich je niekde 5000, tak je veľmi ťažké ich zasa "odpojiť" niekam inam.

Blogy HN sú ako samotné HN - vychádzajú, ale nikto nevie, načo vlastne :). (okrem toho, že sa stali útočiskom zopár psychopatov vyhnaných z blog.sme.sk).
Základný problém je, že samotným HNkám účel blogov nie je jasný, každý zrejme do blogov hovorí, ale nikto nemá jasnú kompetenciu a právomoc rozhodovať, akým smerom blogy pôjdu, vyskúšať aj zlé alternatívy a počiť sa z nich. Veľkú časť návštevnosti blogom HN navyše dodáva služba vybrali.sme.sk, čo teší nás v SME a cítime sa ako verejnoprospešné médium :), ale HN to veľmi stabilnú existenciu nezaručuje, ak sa raz zle vyspím a odkazy na HN z titulky SME vyhážem :)
Moja rada: určiť jediného šéfa projektu s absolútnymi kompetenciami a nekecať mu do toho, alebo blogy zavrieť a pár zostávajúcich kvalitných autorov presmerovať do papierových novín alebo iných rubrík na hn online.

Blogy Trendu - Čítam ich asi najradšej. Tiež sa nedostali za tipping point, ale keď sú definované najmä ako redakčné, takže to nevadí. Trend ako jediný použil klasický západný model blogujúcich novinárov - resp. ako jediný ho použil úspešne, keďže na blog.sme.sk sme chceli urobiť to isté, ale redaktori prevažne nemali žiaden záujem písať.
Pasca tohoto modelu spočíva v tom, že sa nedá veľmi kombinovať s klasickou občianskou žurnalistkou. Novinári sú zvyknutí, že nie sú len tak niekto z davu, ale číta ich viac ľudí a ich slová majú väčšiu váhu. Ak by Trend nabral 50 ďalších blogerov, redaktor Trendu prevažne stratia záujem. Ak ich nenaberú, zostane z blogov trendu okrajová záležitosť neustále sa potácajúca na hranici krachu, keď zasa celý týždeň nikto z redakcie nebude mať chuť písať niečo navyše. A blogy neprinesú redakcii veľa nových myšlienok.
Snaha mať trebárs blog o ekonomickej teórii je chvályhodná, ale odsúdená na neúspech, lebo ľudí zaujímajúcich sa o ekonomickú teóriu je na Slovensku 8 a môžu si posielať maily, nepotrebujú blog.
Moja rada: Honorovať všetky články redaktorov na blogu. Ponechať dôraz na redaktorských blogoch a posmeľovať ich k "bulváru", ako to skvele predviedol šéfredaktor. Viac na blogoch písať aj o článkoch v Trende a zákulisí redakcie. Takéto blogy neprebúrajú dieru do slovenského internetu, ale dosť pomôžu Trendu aj eTrendu.

Blogy denníka Pravda - Keď Pravda dlho otáľala, či vôbec nejaký user-generated content v podobe blogov chce, keď SME úplne ovládlo trh, vyzeralo to už chvíľu ako stratégia. Ktorá mohla byť aj dobrá. Keď sa ale Pravda dohodla s blog.sk a nechala ho presmerovať na svoje stránky, vyzerá to už len ako zúfalý "me too" pokus. Ambiciózne vyzerá už stránka informujúca o novinkách na blogoch Pravdy. Zdá sa mi, že Pravda v poslednom čase vyčistila z titulky blog.sk najväčší bordel v podobe blogov 12-ročných slečien venovaných Tokio Hotel. Stále ale nie je jasné, či bola za blog.sk+pravda.sk aj nejaká myšlienka. Celý blog.sk je momentálne na o niečo viac než desatine návštevnosti blog.sme.sk, pred spojením s Pravdou bol niekde na 5-8 %.
Btw, aj na blog.sk mám svoj blog :) - zriadil som ho po tom, ako som zistil, koľko ľudí píše omylom namiesto blog.sme.sk adresu sme.blog.sk. Pozrite sa na počítadlo.
Moja rada: nedá sa radiť, lebo blogy sú také ako celá pravda.sk - jednotlivosti robené občas aj kvalitne, nezriedka oveľa lepšie ako na sme.sk, ale celok nemá žiadne smerovanie, tento box je dnes vľavo, zajtra vpravo, jeden týždeň máme dôraz na troch vedľajších správach, ďalší týždeň na regiónoch, potom premiestnime túto fotku a ajhľa, vzniklo voľné miesto, bachnime tam dve reklamy...
Na titulke pravda.sk je taký bordel, ako bol na idnes.cz v čase, keď v idnes pracoval doterajší šéf pravda.sk. Myslím, že žiaden iný manažér na Slovensku neurobil pre svoj web tak málo ako J.J.K. v Pravde a teda peniaze, ktoré sme mu celý čas potajomky vyplácali zo SME, boli investované dobre :). Som zvedavý na nového šéfa Pravda.sk, snáď sa aj s ním bude dať dohodnúť :)

Nabudúce pokračovanie: ktorá česká kópia blog.sme.sk je lepšia ako originál? blogy na .týždni a čo by som poradil serveru blog.sme.sk.

Označenia:

19 komentárov:

  • O 11/7/07 18:18 , Blogger Michal Lehuta povedal(a)...

    odpoved: respektacka? :)
    --
    "Snaha mať trebárs blog o ekonomickej teórii je chvályhodná, ale odsúdená na neúspech, lebo ľudí zaujímajúcich sa o ekonomickú teóriu je na Slovensku 8 a môžu si posielať maily, nepotrebujú blog."
    jednoducho nesuhlasim. 1) je ich viac ako 8, a 2) je to lepsia platforma ako mailing list

     
  • O 11/7/07 18:40 , Anonymous karlos povedal(a)...

    miso, cislo osem bola zjavne nadsazka, takze brat to doslovne... cojaviem.
    .
    ak je to lepsia platforma ako mailing list, ok. a zdovodnenie nebude?

     
  • O 11/7/07 18:54 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Tých ľudí je možno viac ako 8, ale povedzme aj že by ich bolo 100 (takých, čo tam budú pravidelne chodiť) - to je stále úplne zanedbateľné číslo, etrendu to nijako nepomôže napr. v návštevnosti.

    Ja by som bol šťastný keby na blog.sme.sk bol blog o ekonomickej teórii, lebo okolo neho by sa vytvorila mimoriadne verná komunita. Mikroblogy sa ale nedajú začať budovať tak, že začnem s nimi - potrebujem najprv veľkú šedú masu priemerných autorov, z ktorej sa mi vynoria šikovní jedinci a okolo nich vzniknú mikrokomunity - trebárs sa vynorí Jozef Drahovský a mám zrazu skvelú mikrokomunitu v ktorej je úplne každý, kto sa trochu zaujíma o dopravu. Skrátka, aby som mal long tail s blogmi o ekonomickej teórii alebo doprave, potrebujem mať nevyhnutne aj tú masu, len long tail ako na etrende sám efektívne existovať nevie a nebude.

     
  • O 11/7/07 19:54 , Blogger Hamilton povedal(a)...

    Nuz k tomu Trendu,
    ide asi aj o cielovu skupinu.

    Cielova skupina Trendu je urcite vyrazne mensia ako cielova skupina blog.sme.sk.

    Otazne ci by som hladal blog o ekonomickej teorii na blog.sme.sk

    Skor by som to prirovnal k blogom, ktore mozno najst na FT.com alebo Economist blogy.

     
  • O 11/7/07 21:18 , Anonymous hogofogo povedal(a)...

    milý perohryz, už len čakám, kedy začneš riadiť aj počasie.

     
  • O 11/7/07 21:40 , Blogger Patrik povedal(a)...

    zaujimave, ze ludia myslia v rovnakom case na podobne veci :)

     
  • O 11/7/07 21:45 , Anonymous Norman Hawks povedal(a)...

    Síce je to MT (mimo-tému) ale nedá mi to. Ak je perohryz novinár v rozkvete plný sily a sviežosti, čo je potom emeritný novinár, ktorý obetoval svoj chrup na oltár žurnalistiky ? Perocuc ?

     
  • O 12/7/07 12:18 , Anonymous Rado povedal(a)...

    Ad perohryz:
    Myslím, že sa v hodnotení komunity ľudí, ktorých zaujíma ekonomická teória mýliš. Tá už existuje, je sústredená okolo trendu, ale doteraz pre nich nikto (ani trend) nič nepísal.
    Zatiaľ je to skôr naopak: texty o ekonómii sú nadpriemerne čítané (ok, aj tu trochu funguje vybrali.sme efekt). Text "bieda slovenskej ekonómie) bol vôbec najcitanejsi na etrende za rok 2006.
    Takze dopyt tu je, ide o to vymysliet spravnu formu

     
  • O 12/7/07 13:25 , Anonymous Lukas Pardubsky povedal(a)...

    Vdaka vybrali.sme.sk efektu som sa dostal az sem. A som rad. Lebo vzdy som tuzil po tretom blogu a teraz viem, kde si ho zalozit.
    :-)

     
  • O 12/7/07 13:40 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Lukáš, kde chceš tretí blog, na perohryz.eu? Super, dám Ti zľavu na hostingu ;)

     
  • O 12/7/07 13:45 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Rado, áno, je celkom možné, že sa mýlim. Na Biedu slovenskej ekonómie som klikol aj ja, aj keď ma ekonomická teória nezaujíma. Čiže to bola určite dobrá forma :). Ale mám pochybnosť či sa dá napísať veľa takých článkov k tejto téme, na ktoré ešte kliknem :)

     
  • O 12/7/07 15:05 , Anonymous Rado povedal(a)...

    Perohryz (čudné neoslovovať ťa občanskym menom-:)), hej, to je pravda, určite nie články tohto typu. Ale dá robiť ekonomicko-teoretický "bulvár". Všimol som si napríklad, že tu máš link na More Sex is Safer Sex, citát z knihy ekonóma Stevena Landsburga. Akurát idem na ňu písať recenziu. Ide o to, aby to bola teória, ktorá má zároveň šťavu

     
  • O 12/7/07 15:57 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Pokojne ma oslovuj aj menom :)
    Ak hovoríme o ekonomickom bulváre typu Freconomics alebo Undercover economist, tak budem prvý stáť o piatej ráno v rade pred obchodom na nové vydania takéhoto blogu :)

     
  • O 12/7/07 16:15 , Blogger Andrej Kelemen povedal(a)...

    ad: perohryz

    jinepravo.blogspot.com je príkladom asi jediného právnického blogu v ČR a SR. Napriek tomu, že porovnávať je možné iba s cudzojazyčnými mi pripadá celkom kvalitný. To ale protirečí téze o prechode od šedého priemeru k long tail.

     
  • O 12/7/07 16:21 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Zaujímavé, vďaka za tip.
    "Moja" teória nutnosti šedej masy platí pre celé blogovacie servery, nie pre jednotlivé blogy. Samozrejme konkrétny dobrý blog o práve alebo ekonomike si môže zriadiť súkromne ktokoľvek a ak pánboh a vybrali.sme dá :), tak postupne získa aj čítanosť.
    Ja ale riešim problém, ako priviesť takýchto ľudí na svoj vlastný server a v rámci neho vytvoriť mikrokomunity - a tam si myslím, že sa to nedá bez toho, aby som priviedol zároveň aj masu menej zaujímavých.

     
  • O 12/7/07 16:45 , Blogger dusoft povedal(a)...

    odpoved: respekt?

    este jedno opomenutie: blogy spustil tyzden - ja viem, ze je skoro hodnotit, ale kedze vacsina z nich je zatial prazdna (a podla mna to tak aj ostane), tak to bude dalsi pribeh typu etrend (len omnoho v mensom a tym padom si kriticku masu (tak volame v slovencine tipping point) neziska.

    inac, na sme je tiez zopar bloggerov, ktory nevyprodukovali ani jeden clanok, ze? ;-)

     
  • O 12/7/07 16:48 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    K .týždňu sa dostanem v samostatnom texte. Na blog.sme.sk sú tisícky blogerov, ktorí nevyprodukovali ani jeden článok. Nikto ale o nich nevie, pretože na rozdiel od týždňa ich nepcháme na titulku skôr, ako niečo napíšu.

     
  • O 12/7/07 18:20 , Anonymous filko povedal(a)...

    K tej :vyznamnosti" nasho blogu - priemerna citanost je cosi pod 4000(prekonalo moje ocakavania, intenry ciel bol medzi 2000 a 3000 do pol roka), velka cast je samozrejme z vybrali.sme, ale asi 5% su citatelia, co sa pravidelne vracaju. Ti dalsi podla mna malokedy vobec docitaju blogposty do konca, ale mozem sa mylit.

    Ekonomicky bulvar typu freakonomics mame zaujem robit, vsak si pozrite moje spartakiadne orgie :)

    http://blogy.etrend.sk/89953/radostnaveda/spartakiadne-orgie-a-zvysovanie-porodnosti

    A chystam sa uz dlhsie napisat o deirdre mccloskey, to bude masicko:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Deirdre_McCloskey

    Bohuzial, v poslednej dobe sme sa skor dostali do zakopovych vojen s naivnymi libertarianmi, cim trpi zabavnost clankov. Ale hadam to prejde.

    Mna skor zaujima, ci ma nas blog nejaky dopad mimo internetovych fanusikov - t.j. ci napriklad "analytici" prestanu hovorit v mediach triviality a/alebo hluposti, lebo si uvedomuju, ze ich mozeme skarikovat na webe. A v tomto ohlade som bohuzial stale skepticky.

     
  • O 12/7/07 20:30 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    Za zmienku podla mna stoji aj http://blogujeme.com/ Mne sa strasne paci ze tam mate kopu profesionalnych moznosti a vela designov.

     

Zverejnenie komentára

<< Domov