perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

26 júl 2007

Imobilná Amerika

Ak vás vytáčajú slovenskí mobilní operátori, buďte radi, že nežijete v Amerike. Tu majú operátori absolútnu kontrolu nad tým, aký softvér si môžete do svojho mobilu nainštalovať, ktoré funkcie v mobile vám vypnú a ktoré zapnú. Ak chcete zmeniť operátora, nielenže zaplatíte starému pokutu, ale musíte si kúpiť aj nový telefón, lebo ten starý v novej sieti s najväčšou pravdepodobnosťou nebude fungovať (a to nielen ak prechádzate z GSM na CDMA, ale operátori blokujú aj telefóny pre rovnaký štandard kúpené u iného operátora). Ak chcete napríklad iPhone, môžete si ho kúpiť len v "akcii" spolu s dvojročným kontraktom - rozdiel oproti Slovensku je však v tom, že za to nedostanete telefón dotovaný - zaplatíte plnú cenu a navyše sa ešte musíte upísať operátorovi.
Proti týmto praktikám sa postavil aj Google, ktorý žiada otvorenie sietí, ak sa má uchádzať o mobilné licencie. Operátor Verizon zareagoval geniálnym spôsobom: vyhlásil, že ak by umožnil zákazníkom telefonovať nielen z mobiov ktoré si kúpili od Verizonu, ale - predstavte si tú sodomu-gomoru - z hocijakého mobilu, ktorý si kúpili niekde v obchode, "nebolo by možné v tejto dobe zvýšeného bezpečnostného ohrozenia spoľahlivo komunikovať s bezpečnostnými zložkami".
"Inými slovami, ak si nekúpite telefón u Verizonu, pomáhate tým teroristom!" komentoval to NYT.

1 komentárov:

  • O 27/7/07 02:22 , Blogger dusoft povedal(a)...

    co je na tom divne? snaha udrzat si trhovy podiel.

    donedavna blokovali telefony aj orange a tmobile. je to asi rok, co ich predavaju neblokovane. okrem toho, odblokovanie je vecou kodu, prinajhorsom par korun v kazdom servise. nic tragicke.

    iphone je bublina, to je uplne ina tema.

     

Zverejnenie komentára

<< Domov