perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

30 september 2007

People! What a bunch of bastards!

Keďže nemôžem vylúčiť, že medzi čitateľmi môjho blogu sú stále jedinci, ktorí nesledujú IT crowd, tak tu je na ukážku chutný diel 2.03.

Tip pre Kaliňáka

Nikdy si nepodpisujte kreditku

Už som párkrát nad tým sám rozmýšľal, a teraz to niekto povedal za mňa: podpisovanie kreditných kariet na zadnej strane nezvyšuje ich bezpečnosť, práve naopak.
Každý, kto kartu ukradne, má automaticky k dispozícii aj váš podpisový vzor a som si istý, že ktokoľvek získa moju kartu, dokáže sa za pol hodinu naučiť podpisovať oveľa vernejšie, než to robím ja sám.
Americká rada znie: namiesto podpisu na miesto na karte napíšte "pýtajte si odo mňa občiansky". Ale neviem, či to vyhádate v Bille.

28 september 2007

Slovo o holiacich strojčekoch

Zďaleka najlepšia reklama na holiace strojčeky, akú som kedy videl.

Miloš

Najväčší IT novinár na svete Miloš Čermák znova bloguje.

27 september 2007

Prečo by deti novinárov nemali pestovať marihuanu

Pretože keď sa im ju niekto bude pokúšať ukradnúť, úbohý redaktor môže prísť o život.

26 september 2007

Causa

Viem si predstaviť v živote všeličo, ale naozaj som si donedávna nevedel predstaviť že by som niekedy písal článok do novín, kde sa "spisovatelia a intelektuáli účastnia spoločenskej diskusie".
Ale stalo sa. Debatu vyprokoval tento článok, po ňom nasledovala moja písomná hádka s Martinom Malým, človekom, s ktorým je naozaj rozkoš nesúhlasiť. Po diskusii si treba ešte prečítať Martinov dovetok na jeho blogu, kde ešte vyvracia zvyšné moje tézy, keby náhodou ešte nejaký zblúdilý čitateľ pochyboval :)
Od literárok som dostal namiesto honoráru polročné predplatné. Bude zo mňa intelektuál honoris causa.

Google pracovný pohovor

Čo sa vás môžu spýtať ak sa hlásite do Google.
Páči sa mi:
7. You have to get from point A to point B. You don't know if you can get there. What would you do?

23 september 2007

Prečo je tak málo žien v IT

Researchers study software gender gap. Menej autoritatívne voľby v menu programov a jemnejšie farby by vraj výrazne pomohli.

Podnikať na internete je ľahké,

21 september 2007

Po Generation X prichádza Naked Generation

Welcome to the Naked Generation. We are the Naked Generation. The Internet is more than just our stage; it's our dressing room, our cocktail lounge and, most notably, our PR department.

Praktické

Almighty

Podať žalobu na Boha nemusí byť najlepší nápad, mohol by odpovedať.

17 september 2007

Kto prevádzkuje internet?

Hovorí sa že vlastne nikto, ale to sú kecy, v skutočnosti je to reklamná agentúra IPA.

Najlepšia (posledná?) šanca pre počítače Apple

A Window of Opportunity for Macs, Soon to Close: The best time for gaining market share is when your main competitor stumbles while introducing an entirely new version of its core product. Thanks to Microsoft’s lumbering pace, Mr. Jobs had six years to look forward to the moment when XP would be replaced by Vista. When the long-awaited moment arrived, Vista turned out to be in as sorry a state of semicompletion as Mr. Jobs could have hoped for.
(...) Funny thing, though: based on the ratio of Windows and Macs actually in use, no gains can be seen for Apple.

16 september 2007

Business Week o Škode

Skoda: Volkswagen's Hot Growth Engine:
- German automaker Volkswagen is wielding a secret bullet to challenge rivals Toyota and General Motorsin global markets—and it isn't a new small car. It's VW's Czech-built Skoda
- Once the butt of jokes about its unreliable cars during the Czech Republic's Communist era, Skoda has now become synonymous with high quality.
- The new Fabia subcompact, unveiled in March at the Geneva Auto Salon, looks friendly—even huggable
- Analysts say over time VW's management may consider letting Skoda become the larger-volume brand, while making Volkswagen's cars more upmarket to defend its margins.

14 september 2007

Slovensko zasa popredu

V Tescu a Hypernove sa už dávno váži podľa nového kilogramu, francúzi updatli až teraz.

Jojkárska vychytávka: náhodné prihlasovanie užívateľov

O novom portáli JOJ.sk sa popísalo všeličo a ja som fakt nechcel, lebo už to vyzerá na úplný viral, ale táto fičura ma dostala:

Vždy, keď kliknem
na nejaký navigačný prvok

tak ma systém automaticky prihlási
pod iným užívateľom.
Občas vyhrám aj celebritu!
Cool.

Drastická kampaň

Aký to bude mať vplyv na deti?!!

12 september 2007

Čitateľský denník

Made to Stick, strana 168-170:
Ako o polovicu znížiť sumu, ktorú sú ochotní ľudia venovať na charitu?
Stačí im tesne pred dať počítať matematické príklady. Ak musíme myslieť, prestávame cítiť, píšu autori. Ak chcete naopak príspevok zvýšiť, nechajte ľudí myslieť na ľubovoľnú vec vyvolávajúcu emócie.
Napríklad: keď boli americké tabakové spoločnosti donútené platiť kampane proti fajčeniu, spustili kampaň "Rozmýšľajte. Nefajčite." Takéto reklamy u príjemcov aktivujú rozum - ten ale netreba aktivovať, každý rozumovo vie že fajčenie škodí, ľuďom je to len skrátka jedno. Ak by sa mal zmeniť ich postoj, bolo by nutné naopak zapojiť ich emócie. Kampaň "Rozmýšľajte" aktivovaním rozumu zabránia aktivovaniu emócií a tínedžeri... začali fajčiť viac.

07 september 2007

Ako písať e-maily

Zvrhlo texty na túto tému vyhľadávam, a tento je jeden z najlepších.
"If I don’t know you by name, tell me how you came to contact me. We talked about mixers at a podcasting meetup. You saw a panel I was on last year. You divorced me and married my best friend from high school. Something I would remember."

Nech žije George B.!

Americký Biely dom nasadzuje na protivládne demonštrácie špeciálne skupinky zložené zo študentov a členov mládežníckych republikánskych organizácií, ktorých úlohou je brániť novinárom v získaní atraktívnych záberov z demonštrácie (a tým znížiť pravdepodobnosť, že sa o udalosti bude obšírne informovať) - napríklad tak, že vždy držia veľké transparenty tesne pred pódim, resp. medzi pódiom a novinárskymi miestami.
Hm.

05 september 2007

Kde nájsť čas na blogovanie

Tento post na poynteri je dokonalým zhrnutím toho, ako sa dá blogovať bez toho, aby to človeku zaberalo čas navyše (a toho, prečo mám čas na perohryza a nie na iný blog):
Use your blog as your backup brain -- or at least as a public notebook.
Mnohé veci dávam na blog len preto, aby som konkrétne odkazy potom o mesiac mohol nájsť cez Google namiesto prehrabovania sa v bookmarkoch :)

Kde ste boli v roku 2004?!!

Niekto zbiera známky, ja zbieram admin prístupy do rôznych blogovacích systémov. Od dnes mám piaty - istá nie neznáma zahraničná spoločnosť spúšťa o mesiac veľký blogovací portál v desiatich jazykoch (vrátane slovenčiny!) a ja sa s ním trochu hrám a kibicujem. Istá firma chcela pôvodne kúpiť systém blog.sme.sk, ale odradili ich licenčné poplatky (nie nám! Microsoftu!) aj naša problematická možnosť vrhnúť do projektu dostatočné ľudské kapacity, a tak sme sa nakoniec dohodli len na účasti formou konzultácií a účasti v advisory boarde zahŕňajúcej občasné návštevy jedného rovnako veľkého ako nudného európskeho veľkomesta.
Ich blogsystém je postavený na WordPresse, s ktorým sa prvýkrát stretávam aj z admin pohľadu a po dvoch hodinách hrania som zistil, že:
1. Vie, takmer všetko, čo vie blog.sme.sk.
2. Čo vie, to vie lepšie
3. Čo nevie, dalo by sa naprogramovať za pár dní
4. Má viac funkcií, ale používa sa o dosť jednoduchšie
5. Len idiot by si tri roky programoval vlastný systém, keď sa pozrie na dnešný stav Wordpressu.
Je srandovné, že dnes si ktokoľvek na Slovensku môže postaviť za týždeň systém technicky o dve triedy lepší ako tie existujúce. Ale nepostaví, lebo ľudia sú psychicky naviazaní na ten horší a dokonca zvyknutí na to, aký je nemotorný.
Wikipedia heslá na dnešný deň: land rush a good enough principle.

Aké to je na internete...

(VIDEO)

Klip pobeží o pár mesiacov aj na Slovensku.

02 september 2007

Posledná večera - remake

Zo všetkých možností hlasujem za The Last Happy meal.

01 september 2007

Ďalšie nominácie na najnusnejší slovenský web

Pri všetkej úcte ku kolegovi Javorskému, slovenská živnostenská komora má pred sebou ešte dlhú cestu k najhnusnejšiemu slovenskému webu.
Najznavnejšou ďalšou nomináciu je už dlhoročne ministerstvo vnútra, ktorému síce chýba fotografia budovy na titulnej stránke, ale vynahrádza si to bohovským obrázkom zločinca nakresleným v MS Paint (vpravo hore).
Nič z toho sa ale ani zďaleka nevyrovná bratislavskému krajskému riaditeľstvu hasičského zboru. Jeho webu nechýba absolútne nič z toho, čo robí web webom:
- ľahko zapamätateľná doména krhazzba.sk
- titulná stránka v Jave (po kliknutí zobrazí výzvu UNREGISTRED!)
- bizarné kombinácie textu a pozadia
- blikajúci text
- pohybujúci sa text
- ikonky ukradnuté zo zahraničných webov
- každá podstránka s iným dizajnom, vrátane neočakávaných PDF namiesto niektorých stránok
- dlhé texty vo forme obrázkov
- rozbaľujúce sa menu, kde sa odkazy prekrývajú navzájom
- animované gify
- nefunkčné odkazy
- akcie z roku 2005 v "aktualitách"
- najdôležitejší obsah dostupný len pri mouseover
- vtipné komentáre typu "podľa tohoto návodu k nám trafí aj mimozemšťan"
- absolútne neočakávaný obsah (hydranty so svete beriem, ale Zmluva o výhrade svedomia? Alebo skúste meno Odborná spôsobilosť -> velitelia družstiev)

A pozor! Stránka je neustále aktualizovaná, ak ste na nej už boli, treba ju "obnoviť".

Enjoy...

Keby som pracoval v Google...

neviem, či by som chcel byť známy ako chlapík, s ktorým sa každý musí odfotiť.