perohryz

Tento blog už nefunguje, presťahoval sa na free.perohryz.eu.

18 august 2007

Naživo! Fetiš televízie TA3

Živé vstupy vládnu televíziám. Ak vidíte na CNN chlapíka v Bagdade alebo na BBC udatného reportéra v pásme Gaza, hovoria zrejme naživo. Niet nad to priniesť najčerstvejšie informácie bez zdržania a s nádychom autenticity.
A najlepšia ružinovská spravodajská televízia TA3 nemôže zostať pozadu.Vezmite si tak dôležitú udalosť ako Agrokomplex. Všetci si ešte pamätáme rok 2000, kedy práve na Agrokomplexe Zetor oznámil, že vývoj novej prevodovky sa oneskorí o tri mesiace, čo okamžite odstrelilo NASDAQ nadol o šesť percent. Alebo dramatický ročník 1997, kedy si minister pôdohospodárstva dal na Agrokomplexe rezeň s ryžou namiesto zemiakmi, čo poľnohospodári pochopili ako signál začiatku otvorenia nášho trhu ázijským producentom.
Skrátka, Agrokomplex je udalosť, pri ktorej si spravodajská televízia nemôže dovoliť 15 minútové zdržanie spôsobené prípadným strihom a všetky informácie musia ísť von okamžite. Pekným príkladom bola dnešná živá! reportáž z Agrokomplexu na tému obnoviteľných zdrojov energie v skvelej dĺžke 5:38, v ktorej sme sa naživo! dozvedeli, že "biomasa je veľmi rozsiahly pojem" a že je škoda, že sa slama necháva len tak ležať na poliach. Je jasné, že ak by sme sa o výrobe bioplynu z extrementov dobytka dozvedeli nie naživo!, ale zo záznamu, v ktorom by bol šesťminútový súvislý prejav respondentky zákerne postrihaný a nedajbože vysvetlený, čaro okamihu by bolo preč!
Pôvodným sloganom TA3 bolo "Realita bez komentára", ale priveľa ľudí zrejme upozorňovalo, že je to nielen bez komentára, ale aj bez analýzy a kontextu.
Tak sa slogan zmenil, ale stále to nie je ono, tak by som navrhoval nový:
TA3 - NAŽIVO AJ O KONSKOM TRUSE!

5 komentárov:

  • O 19/8/07 09:10 , Anonymous Aan povedal(a)...

    hehehe, ale no tak, predsa musia vyuzit nejako tie prenosove vozy, beztak sa nechytaju na Petra Petrusa v Novinach JOJ, to su az tie prave zive vstupy

     
  • O 19/8/07 23:49 , Anonymous Anonymný povedal(a)...

    Tak s tym petrusom naplno suhlasim, kde sa da najst takyto krásny investigativny reporter, ja asi nepochopim nikdy! keby to nahodou čítal, alebo jemu podobny, myslel som to ironicky!

     
  • O 26/8/07 10:59 , Anonymous vec pohladu povedal(a)...

    Zive vstupy z Agrokomplexu neboli len o "konskom truse". Predstavili tam veltrh, hovorilo sa aj o biopotravinach a myslim si, ze beznemu divakovi-laikovi to da viac, ako rozoberat prevodovky na Zetoroch ci len sucho hovorit o tom, kolko ludi preslo okolo prenosoveho voza a ze atosfera je dobra, zla, alebo pokojna... preco by mala televizia nazivo prinasat len katastrofy, mimoriadne udalosti, alebo skandaly?

     
  • O 26/8/07 11:08 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Logika hovorí, že väčšinou v žurnalistike (tak ako všade) existuje nepriama úmernosť medzi rýchlosťou a kvalitou. Čím menej mám na niečo času, tým horšie to väčšinou bude. Menej času ako "naživo" už v žurnalistike neexistuje a preto tento žáner ponúka najviac balastu a najmenej informácií a analýzy. Pretože ak človek nie je práve americký prezident, tak keď rozpráva naživo, má trému, hovorí "hm", nemusí mať úplne konzistentnú logickú niť toho, čo chce povedať, odbieha od otázky, atď.
    Preto sa väčšinou reportáže strihajú a vyberá sa zo živých prejavov to najlepšie.
    Živá reportáž má obrovský zmysel keď sa za reportérom práve rútia Dvojičky, vtedy je tá emócia a okamžitosť informovania kľúčová. Ale živý vstup z Agrokomplexu mi nesprostredkuje žiadnu emóciu (a nesprostredkoval mi v tomto prípade ani to, aká je na agrokomplexe atmosféra - aká by už len mohla byť? Ako na každom veľtrhu), ale oberie ma len o čas.
    Vy naznačujete, že klasická reportáž je "suchá" a živé vstupy to akože oživujú - ubezpečujem vás, že ako divák to tak vôbec nevnímam, ako divák chcem dosť čo najviac informácií v čom najkratšom čase a preto mi živé vstupy lezú na nervy, lebo tam je hustota informácií malá.

     
  • O 26/8/07 11:10 , Blogger Perohryz povedal(a)...

    Ešte dodám, že tá moja poznámka o zlom rečovom prejave naživo nebola smerovaná k redaktorom - tí sú profesionáli, nech si standupy naživo pokojne robia. Ale lezie mi na nervy keď musím pozerať ako päť minút rozpráva naživo nejaká teta, ktorá je v televízii druhýkrát v živote - tú treba jednoducho postrihať (takisto by mi liezlo na nervy, keby som takto musel pozerať päť minút samého seba, alebo iného človeka nevycvičeného špeciálne v televíznom prejave).

     

Zverejnenie komentára

<< Domov